Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ!!



Παρουσιάζουμε και προτείνουμε τέσσερα νέα βιβλία απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο



Το φάσμα μιας κρίσιμης χειρουργικής επέμβασης αναμορφώνει ραγδαία τις ζωές τριών ανθρώπων. Παρελθόν και παρόν των παθών συγκρούονται. Σώματα στα όρια και ψυχές πέρα από τα όρια ωθούν τις σχέσεις στην άβυσσο και στα ουράνια. Ενώ μια παράξενη συμφωνία μετατρέπει την κάθοδο στο Άδη σε άνοδο στην κλίμακα του πνεύματος, με οδηγό ένα οξύ ερώτημα: Τι σημαίνει «τέχνη του ζην» ακόμη και σε συνθήκες όπου όλα παίζονται;
Μια μυθιστορηματική παραβολή για τη δοκιμασία και τη λύτρωση εκεί που σμίγουν θάνατος, ζωή, έρωτας, αγάπη, διαμάχη, φιλία, πάθος, σοφία, μυστήριο και αποκάλυψη.

Από τον συγγραφέα του best seller "Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο, Γονείς θέλουν!"


Το χρονικό της απώλειας σαν μια ανοιχτή ερωτική επιστολή.
Μια μυστήρια επιγραφή στο κέντρο της πόλης, βαμμένη άτσαλα πάνω σε έναν τοίχο.
Μια επιγραφή που σίγουρα θέλει ερμηνεία. Μαρτυρά άραγε κάτι για την πόλη ή για τον ήρωα του βιβλίου που έτυχε να την προσέξει και κρέμασε σ’ αυτή την ελπίδα για να φωτίσει τα σκοτεινά μυστήρια της ζωής του;
Ένας κόσμος σε παράκρουση: μια νεολαία οπλισμένη με σπρέι, μια άλλη με ρόπαλα• ένας Αγιορείτης και ένα Ανθυπασπιστής, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας, μια νοσοκόμα κι ένα μοντέλο• δυο παλιοί φίλοι που μισούνται, μια απρόθυμη χήρα και ένας οδηγός ασθενοφόρου συμπλέκονται και σέρνουν τον χορό γύρω από τους εφιάλτες του ερασιτέχνη ζωγράφου που ψάχνει μέσα από το νόημα της επιγραφής να ανακτήσει τη χαμένη του αγάπη.



Τέσσερις φίλοι: ο Κόλιν, ο Άλεξ, ο Τόνι και ο Έιντριαν, στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Σεξουαλικά καταπιεσμένοι, παθιασμένοι με τα βιβλία και τις ιδέες, περνούν την ερωτικά άνυδρη, άχαρη εφηβεία τους ανταλλάσσοντας αστεία, κάνοντας πλάκες, παραβγαίνοντας σε εξυπνακισμούς. Ο Έιντριαν ωστόσο διαφέρει: είναι ίσως λίγο πιο σοβαρός, πιο ώριμος από τους άλλους. Όταν η ζωή του θα πάρει την τραγική, τελική της στροφή, οι φίλοι θα σκορπίσουν, θα συνεχίσουν και θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν.
Όμως το παρελθόν συχνά επιστρέφει, ζητώντας εξηγήσεις από το παρόν. Ο Τόνι, εξηντάρης πια, απολαμβάνει ήρεμα τις μικροχαρές της μοναχικής του καθημερινότητας, όταν ξαφνικά το αναπάντεχο κληροδότημα από ένα λησμονημένο πρόσωπο ανατρέπει τα πάντα. Προσπαθώντας να εξηγήσει το «γιατί» αυτής της διαθήκης, ο Τόνι έρχεται αντιμέτωπος με συνταρακτικές αλήθειες για τον ίδιο και για το παρελθόν του.
Ένα ακριβές, διεισδυτικό, αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα για τις ατέλειες και τις σκοτεινές κόγχες της μνήμης, για τις αυταπάτες μας, για τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία, από έναν σπουδαίο συγγραφέα στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς του.
Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του βραβείου Booker: "Έχει όλα τα φόντα για να γίνει έργο αναφοράς στην αγγλική λογοτεχνία. Έξοχο ύφος, λεπτοδουλεμένη πλοκή, απόλυτη εξισορρόπηση μελαγχολίας και χιούμορ. Ένα βιβλίο που σε κάθε του ανάγνωση αποκαλύπτει νέα νοήματα".




Γιατί ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ θεωρούν τον «σκιώδη καπιταλισμό» τη σοβαρότερη απειλή που αντιμετωπίζουμε; Πώς η κερδοσκοπία απλώθηκε σε διατροφικά είδη ευρείας κατανάλωσης; Τι μέτρα αυτοπροστασίας πήρε η BP για την περίπτωση μεγάλης οικολογικής καταστροφής; Πώς το λόμπι των μεγάλων τραπεζών πετυχαίνει τους σκοπούς του; Οι οίκοι αξιολόγησης θα πλήξουν θανάσιμα το ευρώ ρίχνοντας λάδι στη φωτιά;
Ένας καπιταλισμός σκοτεινός και κερδοσκοπικός αντιστρατεύεται σήμερα τον καπιταλισμό εκείνο που λειτουργεί εντός ρυθμιστικού πλαισίου. Το συγκεκριμένο σύστημα κρατά σε ομηρία κράτη και καταναλωτές, ενώ συνθλίβει τους εργαζόμενους και τους μικρομετόχους. Ο καπιταλισμός αυτός ωστόσο δρα ελεύθερος παρακάμπτοντας τους κανόνες. Είμαστε, άραγε, ανίσχυροι μπροστά σε αυτή τη σκοτεινή δύναμη με την οποία ο πολιτικός κόσμος δεν τολμά να έρθει αντιμέτωπος;
Πρόκειται για μία εκπληκτική έρευνα, από το Παρίσι μέχρι το Χονγκ Κονγκ και από τη Γενεύη μέχρι την Ουάσινγκτον, τα συμπεράσματα της οποίας είναι ανησυχητικά. Γιατί μπορεί μεν το σύστημα να παραμένει συνολικά αποτελεσματικό, αλλά οι κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί. Για όλους μας.




Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

JAMIE OLIVER: 30 ΛΕΠΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ


Θα σας δείξω πώς να βάζετε στο τραπέζι ένα ολόκληρο γεύµα σε 30 λεπτά! Όχι µόνο ένα πιάτο, αλλά ένα ολόκληρο µενού µε υπέροχα πιάτα.
Αν σας αρέσει το φαγητό, όπως κι εµένα, και έχετε πεινασµένα στόµατα να θρέψετε όταν γυρίζετε σπίτι µετά από µια κουραστική µέρα, δώστε µου την ευκαιρία να σας δείξω έναν αληθινά επαναστατικό, νέο τρόπο µαγειρέµατος. Σε αυτό το βιβλίο θα σας δείξω πώς να φτιάχνετε ένα πλήρες γεύµα µέσα στο χρόνο που σας παίρνει συνήθως για να µαγειρέψετε ένα πιάτο. Θα τα χάσετε όταν δείτε τι µπορείτε να κάνετε µέσα σε 30 λεπτά. Προσωπικά έµεινα άναυδος!
Ο σκοπός εδώ δεν είναι να υποβαθµίσετε την ποιότητα, αλλά να οργανωθείτε, να δουλεύετε γρήγορα και να χρησιµοποιείτε έξυπνα τεχνάσµατα για να σερβίρετε στο τραπέζι σας υπέροχα φαγητά σε ελάχιστο χρόνο. Καθένα από τα 50 γεύµατα του βιβλίου είναι προσεκτικά γραµµένο ώστε να µην καθυστερείτε καθόλου αλλά να µαγειρεύετε γρήγορα και αποτελεσµατικά. Έχω σχεδιάσει ολοκληρωµένα µενού που συνδυάζονται τέλεια µεταξύ τους και έχω οργανώσει τις συνταγές κάθε µενού µε µοναδικό και εύκολο τρόπο. Μαγειρεύοντας µε αυτό τον τρόπο εκµεταλλεύεστε κάθε λεπτό του χρόνου σας αποτελεσµατικά και διασκεδάζετε, χρησιµοποιώντας επιτέλους την κουζίνα σας για το σκοπό που προορίζεται.
Μπορεί να νοµίζετε πως αυτό είναι ακατόρθωτο, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι γίνεται. Ρίξτε µια µατιά µέσα για να δείτε τι είδους γεύµατα σας περιµένουν. Από τη στιγµή που θα αρχίσετε να µαγειρεύετε µε αυτό τον τρόπο, θα τον αγαπήσετε και δεν θα ξαναγυρίσετε ποτέ πια στις παλιές σας συνήθειες.

Δείτε το video:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mWFk7GOSd8Q


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ: "ΤΟ ΝΗΜΑ" - ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ VICTORIA HISLOP

ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗ, 1917
Την ώρα που γεννιέται ο Δημήτρης Κομνηνός, μια πυρκαγιά σαρώνει την ακμάζουσα πολυπολιτισμική μητρόπολη, όπου χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι ζουν πλάι-πλάι. Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων που θα αλλάξουν για πάντα τη φυσιογνωμία της πόλης, καθώς ο πόλεμος, ο φόβος και οι διωγμοί αρχίζουν να διχάζουν τους κατοίκους της. Πέντε χρόνια αργότερα, η νεαρή Κατερίνα διαφεύγει στην Ελλάδα, όταν η πατρίδα της στη Μικρά Ασία ισοπεδώνεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Έχοντας χάσει τη μητέρα της μέσα στο πανδαιμόνιο της φυγής, βρίσκεται μόνη της πάνω στο πλοίο προς έναν άγνωστο προορισμό. Από εκείνη τη μέρα, οι ζωές του Δημήτρη και της Κατερίνας πλέκονται άρρηκτα μεταξύ τους αλλά και με την ιστορία της ίδιας της Θεσσαλονίκης.

Μια συγκλονιστική ιστορία πίστης και αγάπης για όλους τους ανθρώπους και τους τόπους που μας προσδιορίζουν.

 Μετά Το Νησί, η Ελλάδα αποτελεί για άλλη μια φορά το κύριο θέμα της  παγκόσμια πολυδιαβασμένης VICTORIA HISLOP.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ



Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τις αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και στην Παγκόσμια κοινότητα επιλέξαμε πέντε βιβλία που προσπαθούν να μας εξηγήσουν πως και γιατί φτάσαμε ως εδώ, το καθένα με το δικό του τρόπο και τα δικά του επιχειρήματα.

1) Από την Κλεπτοκρατία στην  Χρεοκοπία
    Συγγραφέας: Σταύρος Λυγερός,  Εκδόσεις: Πατάκης

Περίληψη:Η κρίση χρέους σηµατοδοτεί την κατάρρευση ενός µοντέλου πλασµατικής ανάπτυξης, το οποίο, όπως εξελίχθηκε, είχε ως χαρακτηριστικά του την κλεπτοκρατία, τη σπατάλη, τον ανορθολογισµό, τον παρασιτισµό, την αυθαιρεσία και την ατιµωρησία. Μαζί µ’ αυτό το µοντέλο καταρρέει και το ανοµολόγητο κοινωνικό συµβόλαιο ανάµεσα στην άρχουσα τάξη και στα µικροµεσαία στρώµατα, το οποίο αποτέλεσε το υπόβαθρο αυτού του µοντέλου.

Εκτός από την ιθαγενή πτυχή της κρίσης, όµως, υπάρχει και η ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα δεν είναι το µαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, όπως ισχυριζόταν το ευρωπαϊκό ιερατείο. Είναι ο πιο αδύναµος κρίκος µιας όχι και τόσο στέρεας αλυσίδας. Το ευρώ απειλείται από τη συστηµική κρίση του. Η Ελλάδα έχει σήµερα µετατραπεί σε πειραµατόζωο. Είναι η πρώτη χώρα-µέλος της ΕΕ όπου εφαρµόζεται η θεραπεία-σοκ και επιχειρείται η αποδόµηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτηµένου. Από την έκβαση του πειράµατος θα κριθεί το µέλλον όχι µόνο των κοινωνιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και των κοινωνιών του ευρωπαϊκού πυρήνα.

2) Είναι ο Καπιταλισμός ηλίθιε
    Συγγραφέας: Νίκος Μπογιόπουλος, Εκδόσεις: Λιβάνης

Περίληψη: Φυσικά δε μας διαφεύγει ο «φιλικός» αντίλογος των χορτάτων της αντίπερα όχθης. Με λεπτή ταξική ειρωνεία διατείνονται, καθώς χορεύουν το καθεστωτικό τους βαλς, ότι η προοπτική μιας Ελλάδας και ενός κόσμου χωρίς εκμεταλλευτές και καταπιεζόμενους, χωρίς πλούσιους και φτωχούς, χωρίς κεφαλαιοκράτες «αφέντες» και μισθωτούς «δούλους», στην καλύτερη περίπτωση συνιστά δονκιχοτισμό και ουτοπία. Εξίσου «φιλικά», λοιπόν, απαντάμε: «Ένας χάρτης του κόσμου που δεν περιέχει την Ουτοπία δεν αξίζει να τον κοιτάξεις καν, γιατί αφήνει έξω τη μόνη χώρα όπου η Ανθρωπότητα πάντα θα προσγειώνεται. Κι όταν προσγειωθεί, κοιτάζει πέρα και, βλέποντας μια καλύτερη χώρα, ξεκινάει για εκεί. Πρόοδος είναι η υλοποίηση της μιας μετά την άλλη Ουτοπίας». Σίγουρα αυτή η «ουτοπική» πορεία αναδημιουργίας και αναγέννησης της Ελλάδας δεν είναι εύκολη. Είναι όμως μια πορεία απείρως ευκολότερη και –από άποψη αποτελεσμάτων– πρόδηλα ρεαλιστικότερη, σε αντίθεση με τον αδιέξοδο δρόμο των ανυπολόγιστων, μάταιων και αβάσταχτων θυσιών στις οποίες υποβάλλεται ο λαός και ο τόπος για να βγαίνουν κερδισμένοι οι πλουτοκράτες και το σάπιο πολιτικό τους σύστημα. Αυτή η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, είναι το πλέον ώριμο και ρεαλιστικό αίτημα των καιρών που «σαν θελήσει ποτέ ο λαός, τότε το πεπρωμένο θα προσκυνήσει».


3) 23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον Καπιταλισμό
    Συγγραφέας: Χα - Τζουν Τσανγκ, Εκδόσεις: Καστανιώτης

Περίληψη: Το βιβλίο αυτό παρέχει πλήθος πληροφοριών και στοιχείων για το χρήμα, την ισότητα, την ελευθερία και την απληστία, ενώ αποκαλύπτει ότι η σύγχρονη «ελεύθερη αγορά» όχι μόνο βλάπτει τους ανθρώπους, αλλά και αποτελεί αναποτελεσματικό τρόπο χειραγώγησης της οικονομίας. Ο Τσανγκ παραθέτει εναλλακτικές λύσεις και αποδεικνύει ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε μια καλύτερη πορεία.

4) Το Δόγμα του Σοκ
    Συγγραφέας: Naomi Klein, Εκδόσεις: Λιβάνης

Περίληψη: Το Δόγμα του Σοκ είναι ένα από τα ελάχιστα βιβλία που μας
βοηθούν να καταλάβουμε το παρόν, καθώς αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση της συγκαλυμμένης ιστορίας της εποχής μας. Μια συναρπαστική περιγραφή της νέας παγκόσμιας τάξης, που βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ. Η ανάλυση του καπιταλισμού της καταστροφής επιχειρείται από την Κλάιν με τέλεια διυλισμένη οργή, που διοχετεύεται μέσα από αδιάσειστα δεδομένα. Σε αυτή την πρωτοποριακή εναλλακτική ιστορία της πλέον κυρίαρχης ιδεολογίας της εποχής μας, της οικονομικής επανάστασης των ελεύθερων αγορών του Μίλτον Φρίντμαν, η Ναόμι Κλάιν αμφισβητεί το διαδεδομένο μύθο ότι η παγκόσμια νίκη του νεοφιλελεύθερου κινήματος υπήρξε ειρηνική. Καταδεικνύει ότι, από τη Χιλή του 1973 μέχρι το σημερινό Ιράκ, ο Φρίντμαν και οι υποστηρικτές του εκμεταλλεύτηκαν επανειλημμένα τη βία και μια σειρά από τρομακτικά σοκ για να επιβάλουν τις ακραίες πολιτικές τους.
Αποκαλύπτει την εντυπωσιακή ομοιότητα ανάμεσα στις ανακριτικές τεχνικές της CIA και στις εκβιαστικές τεχνικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τον καπιταλισμό της καταστροφής σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο, ικανό να προκαλέσει τσουνάμι ντροπής-αλλά και πολιτικής δράσης, για να σταματήσει επιτέλους η θεραπεία – σοκ.

 
5) Ο Χάρτης της κρίσης, το τέλος της αυταπάτης
     Εκδόσεις: Τόπος

Περίληψη: Στον συλλογικό αυτό τόμο αναλύονται εμπεριστατωμένα οι προηγούμενες κρίσεις, το διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο εκδήλωσης των κρισιακών φαινομένων, οι κυρίαρχες επιλογές και οι επιπτώσεις τους σε πολιτικό-θεσμικό, οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο, διατυπώνεται κριτική στο Μνημόνιο και το ελληνικό "πείραμα" και ιχνηλατούνται οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Πέρα από την έγκυρη αποτίμηση των ιστορικών μεταβολών και των δραματικών αλλαγών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και την αμφισβήτηση του προβαλλόμενου ως μονόδρομου Μνημονίου, έμμεσα στο βιβλίο αναπτύσσεται και ένας διάλογος ανάμεσα σε μελετητές με καταβολές που ξεκινούν από τη μεταπολιτευτική αριστερή ελληνική σοσιαλδημοκρατία και απλώνονται σε πολλά ρεύματα της ελληνικής αριστεράς.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

WOLFRAM, ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΤΖΑΪΛΣ ΜΙΛΤΟΝ



Ο Βόλφραμ Άιχελε ήταν εννέα χρόνων όταν ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία: τα πιο καθοριστικά χρόνια της ζωής του πέρασαν κάτω από τη βαριά σκιά του Τρίτου Ράιχ. Αυτός και οι γονείς του –καλλιτέχνες με ανοιχτό μυαλό– θα μάθαιναν από πρώτο χέρι πώς είναι να ζεις σε ένα από τα πιο βάρβαρα καθεστώτα της Ιστορίας.
Το βιβλίο Wolfram, ένα αγόρι πάει στον πόλεμο ανατρέπει όλα τα στερεότυπα για τη ζωή κάτω από την εξουσία του Χίτλερ. Είναι μια δυνατή ιστορία πολέμου και επιβίω­σης που θυμίζει όσα υπέφεραν οι άμαχοι και των δύο πλευρών από την κυριαρχία των ναζί. Αποτελεί επίσης μια εύγλωττη μαρτυρία που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι ακόμα και σε στιγμές καθολικού σκότους, πάντα υπάρχει μια σπίθα ανθρωπιάς που δεν σβήνει ποτέ.





Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

Ο Οδυσσέας Ελύτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλλη, γεννήθηκε στην Κρήτη στις 2 Νοεμβρίου του 1911 και πέθανε στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου του 1996. Σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Αθήνας και του Παρισιού, μεταξύ άλλων ήταν διευθυντής του προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και σύμβουλος του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας. Στην αρχή επηρεάστηκε από τον υπερρεαλισμό και δανείστηκε στοιχεία του, τα οποία ωστόσο αναμόρφωσε σύμφωνα με το προσωπικό του ποιητικό όραμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με το λυρικό στοιχείο και την ελληνική λαϊκή παράδοση: φως, διαφάνεια, αθωότητα. Ο Ελύτης ανακαλύπτει την Ελλάδα μέσω μιας μυθολογίας του Αιγαίου, με τα νησιά του, τα άσπρα σπίτια του, την αγάπη για τη ζωή.

Μεταξύ άλλων σημαντικών έργων του: Προσανατολισμοί (1940), Ήλιος ο πρώτος (1943),   Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας (1945), Το Άξιον Εστί (1959), Έξη και μια τύψεις για τον ουρανό (1960), Το φωτόδεντρο και Η δέκατη τέταρτη ομορφιά (1971), Το μονόγραμμα (1972).

Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.


Στο βιβλίο "ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ" από τις εκδόσεις Ύψιλον έχουν συγκεντρωθεί 37 Συνεντεύξεις του Οδυσσέα Ελύτη (1942-1992) και ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1979, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία" με αφορμή την αναγγελία για τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.


"[...] αναρωτιέται κανείς: για τι παλεύουμε νύχτα μέρα κλεισμένοι στα εργαστήριά μας; Παλεύουμε για ένα τίποτε, που ωστόσο είναι το παν. Είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί, που όλα δείχνουν ότι δεν θ' αντέξουν για πολύ. Είναι η ποιότητα, που γι' αυτή δεν δίνει κανείς πεντάρα. Είναι η οντότητα του ατόμου, που βαίνει προς την ολική της έκλειψη. Είναι η ανεξαρτησία των μικρών λαών, που έχει καταντήσει ήδη ένα γράμμα νεκρό. Είναι η αμάθεια και το σκότος. Ότι οι λεγόμενοι "πραχτικοί άνθρωποι" -κατά πλειονότητα, οι σημερινοί αστοί- μας κοροϊδεύουν· είναι χαρακτηριστικό. Εκείνοι βλέπουν το τίποτε. Εμείς το παν. Που βρίσκεται η αλήθεια, θα φανεί μια μέρα, όταν δεν θα 'μαστε πια εδώ. Θα είναι, όμως, εάν αξίζει, το έργο κάποιου απ' όλους εμάς. Και αυτό θα σώσει την τιμή όλων μας - και της εποχής μας."

Οδυσσέας Ελύτης

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

BEST SELLERS ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011



1. Steve Jobs - Η Επίσημη Βιογραφία, Walter Isaacson
    Εκδόσεις: Ψυχογιός 
   
2. Η Τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο, Άρτουρ Σοπενχάουερ
    Εκδόσεις: Πατάκης

3. Μια Ημέρα, David Nicholls
    Εκδόσεις: Μίνωας

4. Μεγαλόνωντας Μέσα στην Ελληνική οικογένεια, Ματθαίος Γιωσαφάτ
    Εκδόσεις: Αρμός

5. Κάθε Μέρα Λίγο πιο κοντά, Irvin Yalom
    Εκδόσεις: Άγρα

6. Είναι ο Καπιταλισμός Ηλίθιε, Νίκος Μπογιόπουλος
    Εκδόσεις: Λιβάνης

7. Το Κοιμητήριο της Πράγας, Ουμπέρτο Έκο
    Εκδόσεις: Ψυχογιός

8. Έρωτας στην Ομίχλη, Ιουστίνη Φραγκούλη - Αργύρη
    Εκδόσεις: Ψυχογιός

9. Ο Ερωτευμένος Πολωνός, Μάρω Βαμβουνάκη
    Εκδόσεις: Ψυχογιός

10. Να σου πω μια Ιστορία, Χορχε Μπουκάϊ
      Εκδόσεις: Opera