Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ - ΝΑΓΚΙΜΠ ΜΑΧΦΟΥΖ


Ο Γκάαφαρ Ιμπραήμ Σάγιεντ ελ Ράουι έχει ένα μότο: «Είθε η ιερή παράνοια να γεμίζει τη ζωή μας ως την τελευταία μας πνοή». Μια βραδιά, σ’ ένα καφενείο στο παλιό Κάιρο, αποφασίζει να μιλήσει για όσα πέρασε. Έπειτα από κάποιες ολότελα λανθασμένες αποφάσεις, έχει χάσει τα πάντα: την οικογένειά του, τη θέση του στην κοινωνία, την περιουσία του. Οδηγημένος από τα πάθη του, παντρεύτηκε από έρωτα μια πάμφτωχη νομάδα και αναγκάστηκε να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα. Από μια ζωή γεμάτη ανέσεις και με το μέλλον του εγγυημένο από τον πλούσιο παππού του, κατέληξε, μετά την αποκλήρωσή του, ζητιάνος. Ο Γκάαφαρ δεν έχει άλλη επιλογή: θα αντιμετωπίσει τις δοκιμασίες με στωικότητα και ελπίδα, με στήριγμα τις ακλόνητες πεποιθήσεις του και τη βαθιά επιθυμία του να φέρει στο λαό του κοινωνική δικαιοσύνη.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΛΕΘΡΟΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ"

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ στο βιβλιοπωλείο μας!!!

Φιλοξενούμε, πλέον,  στη βιβλιοθηκη μας μία μεγάλη γκάμα βιβλίων από τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ, βιβλία γνωστών επιστημόνων και σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως:

Freud, Derrida, Heidegger, Kerouac, Faucauli, Κύρκος Δοξιάδης και πολλούς ακόμα καταξιωμένους επιστήμονες.

Ενδεικτικά προτείνουμε 3 βιβλιά:

Με τα κείμενα του παρόντος τόμου ο Φουκώ επιχειρεί να διαπραγματευτεί ορισμένες θεμελιώδεις όψεις του έργου του Νίτσε, αποδεσμεύοντάς το από τα στενά όρια του ακαδημαικού φιλολογικού-φιλοσοφικού σχολιασμού και εφαρμόζοντάς το στο σύνολο των θεωριών και πρακτικών του λόγου, κατεξοχήν στο χώρο της φιλοσοφίας.












Σ’ αυτό το θαυμαστό και γεμάτο ένταση βιβλίο ο Τζάκ Κέρουακ διατρέχει τα παράλια του Λος Άντζελες, το Μεξικό, τη Νέα Υόρκη, το Μαρόκο κα το Λονδίνο. Παρουσιάζει έναν άντρα που ταξιδεύει, ζει και ερωτεύεται ελεύθερα. Αποκαλύπτει ένα τρόπο ζωής-τη ζωή του δρόμου. Παρουσιάζει ακόμη την αποκλειστικά δική του φιλοσοφία της αυτοεκπλήρωσης.
Ο Μοναχικός Ταξιδιώτης είναι ένα κλειδί για το έργο του Κέρουακ, ένα από τα ειλικρινή και λαμπρά βιβλία του που τον έχρισαν προφήτη και χρονικογράφο μιας ολόκληρης γενιάς, της χαμένης γενιάς της μεταπολεμικής Αμερικής.
 
 
 
 
 
 
Η φιλελεύθερη διακυβέρνηση του κράτους και της πόλης του 19ου αιώνα βασιζόταν στην «κυριαρχία της ελευθερίας». Ως μορφή κυριαρχίας, χρειαζόταν την παραγωγή ενός ορισμένου είδους πολιτών αλλά και προτύπων κοινωνικής ζωής, κάτι που απαιτούσε τον μετασχηματισμό τόσο της υλικής μορφής της πόλης (της χωροταξίας, της αρχιτεκτονικής και των υποδομών της) όσο και των τρόπων με τους οποίους κατοικούσαν σ' αυτήν οι ηγέτες, οι κάτοικοι και οι φύλακές της, σε πραγματικό και φαντασιακό επίπεδο.
Εστιάζοντας κυρίως στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ, αλλά και με αναφορές στη Γλασκώβη, το Δουβλίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη, την αποικιακή Ινδία, μέχρι και το σύγχρονο Λος 'Αντζελες, ο Πάτρικ Τζόυς αναπτύσσει δημιουργικά και πρωτότυπα τις φουκωικές προσεγγίσεις στην ιστοριογραφία για να μελετήσει τη φύση της σύγχρονης φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξέταση «τεχνουργημάτων» όπως οι χάρτες και οι απογραφές, οι υπόνομοι και οι αγορές, οι δημόσιες βιβλιοθήκες και τα πάρκα, καθώς και η διερεύνηση του ρόλου της δημοτικής διακυβέρνησης και του πολεοδομικού σχεδιασμού, διαπλέκονται με θεωρητικές προσεγγίσεις στην προσπάθεια του συγγραφέα να κα τα νοήσει τις απρόσωπες, συχνά αόρατες, μορφές της κοινωνικής διοίκησης και ελέγχου που βρίσκονται ενσωματωμένες στις υποδομές της σύγχρονης ζωής, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι μηχανισμοί αυτοί δια μορφώνουν τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή αλλά και γεννούν την αντίσταση.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΠΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ERIC HOBSBAWM


Στα 163 χρόνια που πέρασαν από την έκδοση του "Κεφαλαίου" του Καρλ Μαρξ, η θεωρία που φέρει το όνομά του, ο μαρξισμός, έχει εμπνεύσει και κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τα καθεστώτα που εγκαθιδρύθηκαν στο όνομά του και ισχυρίζονταν πως εμπνέονταν από τις ιδέες του κατέρρευσαν, συμπαρασύροντας και τα κομμουνιστικά κινήματα στον δυτικό κόσμο. Οι εξελίξεις αυτές περιόρισαν προσωρινά την απήχηση του Καρλ Μαρξ. Η τελευταία κρίση όμως του καπιταλισμού, η οποία έχει ήδη σκορπίσει το χάος στην παγκόσμια οικονομία -που τις συνέπειές της βιώνουμε δραματικά και στη χώρα μας-, τον καθιστά σήμερα τραγικά επίκαιρο. Κι αυτό κυρίως επειδή ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλιστικός κόσμος που αναδύθηκε στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα ήταν αλλόκοτα παρόμοιος με αυτόν που προέβλεπε ο Μαρξ στο "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" και τον τρόπο λειτουργίας του τον ανέλυσε με διορατικότητα: ο καπιταλισμός συνεχώς επεκτείνεται, γίνεται πιο συγκεντρωτικός, γεννάει κρίσεις και αλλοτριώνει ολοένα και περισσότερο τον άνθρωπο. Αναμφίβολα, λοιπόν, ο Μαρξ επανήλθε στο προσκήνιο και σίγουρα θα μας συνοδεύει σε όλη τη μεγάλη διαδρομή του ανθρώπου μέχρι την πραγματική χειραφέτησή του. Ο Καθηγητής Eric Hobsbawm παρουσιάζει εδώ μια συναρπαστική επισκόπηση της ιστορίας του μαρξισμού υπό το φως της σημερινής κρίσης. Διερευνά την εξέλιξη της σκέψης του Καρλ Μαρξ -και του αχώριστου φίλου του Φρίντριχ Ένγκελς- και τις επιρροές της. Εξετάζει τους διανοούμενους μαρξιστές και τα κείμενα-κλειδιά, από την κατάσταση της εργατικής τάξης του Ένγκελς και το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" έως τα "Γράμματα από τη φυλακή" του Γκράμσι, και αναλύει τις θεαματικές ανατροπές του μαρξισμού τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια. Εξαιρετικά αιχμηρό, διορατικό και με ευρύτητα πνεύματος, το "Πώς να αλλάξουμε τον κόσμο" δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι εάν κάποιος στοχαστής άφησε ανεξίτηλο σημάδι στον 20ό αιώνα, αυτός ήταν ο Καρλ Μαρξ, ενώ αποδεικνύεται και ένας σπουδαίος στοχαστής για τον 21ό αιώνα. Όμως ο Μαρξ του 21ου αιώνα θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικός από τον Μαρξ του 20ού.

Από τις εκδόσεις Θεμέλιο.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ - ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ



«Είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια των πολιτικών να εφευρίσκουν λέξεις ανάμεσα στο ναι και το όχι. Όπως τα κορίτσια στους σχολικούς μας έρωτες. Δεν έλεγαν «δεν μου αρέσεις», «δεν σε θέλω». Έλεγαν κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ναι και ως όχι. «Δεν λειτουργώ με αυτόν τον τρόπο». «Δεν είμαι έτοιμη». Έτσι δεν σε έκαναν εχθρό, σε άφηναν να ελπίζεις και μετά, αν τις έφτυνε ο παιδαράς του συστεγαζόμενου λυκείου, γυρνούσαν σε σένα, που άλλωστε ρητά ποτέ δεν σε είχαν απορρίψει. Αλλά μόνο οι πολιτικοί και τα κορίτσια το κάνουν αυτό; Το ίδιο δεν κάνουν και οι δημοσιογράφοι και οι συνδικαλιστές. Οι διανοούμενοι; Το ίδιο δεν κάνουν;
Ήταν βράδυ όταν τηλεφώνησα στον Δημήτρη. Περπατούσα στο κρύο όταν το σκέφτηκα. Είχαμε να μιλήσουμε μήνες στο τηλέφωνο. Ίσως και χρόνια. «Έλα από το σπίτι». Το γραφείο του ήταν σαν πάγκος ξυλουργού. Με το που το είδα πήρα θάρρος. «Βάζω τα κείμενα, βάζεις τα σκίτσα;»

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:
"Αυτό που ζούμε"  στα δελτία ειδήσεων
Μια ξεχωριστή ματιά στην επικαιρότητα των δύο τελευταίων ετών δίνουν οι εύστοχες παρατηρήσεις του δημοσιογράφου Στ. Θεοδωράκη, που πλαισιώνονται από τις γελοιογραφίες του Δημ. Χαντζόπουλου, στο νέο βιβλίο τους, με τίτλο "Αυτό που ζούμε".
mega γεγονότα, 13/12/2011

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ: Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ


Μια ανεκτίμητη βυζαντινή εικόνα που γίνεται αντικείμενο κλοπής, η υποψία για την ύπαρξη ενός αμύθητου θησαυρού, τα ιερότερα κειμήλια της χριστιανοσύνης που χάθηκαν πριν από επτακόσια χρόνια, κινητοποιούν ένα πλήθος ανθρώπων για την εύρεσή τους. Ανάμεσά τους ένας Αγιορείτης μοναχός με παράξενες δυνάμεις, μια δαιμόνια ντετέκτιβ, ένας μανιώδης Έλληνας συλλέκτης, ένας γοητευτικός Ιταλός τραπεζίτης της μαφίας, ένα σαγηνευτικό μοντέλο, ο ελληνοαλβανοσερβικός υπόκοσμος με τον αδίστακτο νονό της νύχτας αρχηγό του, ένας συντηρητής έργων τέχνης και ο καλύτερος αστυνόμος της ΕΛΑΣ θα αναμετρηθούν σε ευφυΐα και ταχύτητα ώστε να φτάσουν πρώτοι στην ανακάλυψη των κειμηλίων. Πρέπει όμως να πολεμήσουν όλοι εναντίον όλων, να λύσουν άλυτους γρίφους, να εισχωρήσουν στο μυαλό ενός μοναχού που πέθανε πριν από επτά αιώνες, να ερωτευτούν, να κυνηγήσουν αλλά και να κυνηγηθούν, να ταξιδέψουν στα άδυτα της βυζαντινής εποχής, τότε που η ιστορία γραφόταν από μοναχούς, Ισπανούς επιδρομείς, ληστές και Τούρκους πειρατές, Βενετούς και Φράγκους ιππότες.
 
 "Ένα "αγγελικά" έξυπνο μυθιστόρημα, που συνδυάζει τη σύγχρονη περιπέτεια με τη βυζαντινή ιστορία και παρασύρει τον αναγνώστη".
(Γιώργος Λεονάρδος)

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

BEST SELLERS ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011!!


BEST SELLERS ΔΕΚΕΜΡΙΟΥ 2011


1) ΤΟ ΝΗΜΑ - VICTORIA HISLOP
     ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΟΠΤΡΑ

2) ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ - ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
    ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

3)ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ - ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
    ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ

4) ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ - ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ
     ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

5) ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΗΛΙΘΙΕ - ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
    ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΙΒΑΝΗΣ

6) ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ - IRVIN YALOM
    ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΡΑ

7) Ο ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ - ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
     ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

8) ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
     ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

9)ΑΝΕΜΩΛΙΑ - ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ
   ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗΣ 
10)Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΜΦΟΥ
     ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΡΜΟΣ