Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Βραβείο Αναγνωστών 2011 στο βιβλίο "Ανεμώλια" του Ισίδωρου Ζουργού



Το Βραβείο Αναγνωστών 2011 απονεμήθηκε στο βιβλίο «Aνεμώλια» του Ισίδωρου Ζουργού(εκδόσεις Πατάκη). Πρόκειται για το μυθιστόρημα που υποστήριξαν ένθερμα τόσο οι 40 Λέσχες Ανάγνωσης ανά την Ελλάδα, που συμμετείχαν φέτος, όσο και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό που έλαβε μέρος στη φετινή ψηφοφορία (2.569 ψήφοι).

Για έβδομη συνεχή χρονιά το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την ΕΡΤ απονέμει το Βραβείο Αναγνωστών.

Στην «κούρσα» της τελικής βαθμολογίας τερμάτισαν επίσης: δεύτερο το βιβλίο «Τα σακιά» της Ιωάννας Καρυστιάνη (Εκδόσεις Καστανιώτη) και τρίτο το βιβλίο «Για μια χούφτα βινύλια» της Χίλντας Παπαδημητρίου (Εκδόσεις Μεταίχμιο).

Το Βραβείο Αναγνωστών αποτελεί μοναδικό βραβείο στα ελληνικά λογοτεχνικά δεδομένα καθώς οι ίδιοι οι αναγνώστες καλούνται να ψηφίσουν το αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς.

Με το Βραβείο Αναγνωστών έχουν τιμηθεί τα βιβλία:

το 2010 «Όπως ήθελα να ζήσω» της Ελένης Πριοβόλου

το 2009 «Ιμαρέτ», του Γιάννη Καλπούζου

το 2008 «Όλα σου τα 'μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά

το 2007 «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου

το 2006 «Αμίλητα βαθιά νερά», της Ρέας Γαλανάκη

το 2005 «Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το Ανεμώλια είναι ένα βιβλίο για την αντρική φιλία και τη φυγή. Μια παρέα φίλων από παιδιά δραπετεύει μ' ένα ιστιοπλοϊκό στην αρχή του καλοκαιριού αφήνοντας πίσω για πάντα όλη την προηγούμενη ζωή τους. Μέσα από τις περιπέτειες του ταξιδιού, το πικρό χιούμορ, τα απρόοπτα και την παλινδρομική μνήμη του αφηγητή αναδύεται ο πρόσφατος νεοελληνικός μηδενισμός και η δίνη στην οποία έχει πέσει η χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Ανεμώλια στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα ανώφελα. Σ' αυτό το μυθιστόρημα που το διατρέχει μια συνεχής συνομιλία με τον ομηρικό κόσμο, ανεμώλια είναι η διαφυγή από τον κόσμο της αρσενικής απελπισίας, η απόδραση από την ασφυκτική καθημερινότητα αλλά και η δίψα για την αναζήτηση της νεότητας κι εκείνης της ομορφιάς που καταλύει τον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου