Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΛΙΓΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ...ΛΙΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ....




Ο Άρτουρ Σοπενχάουερ, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, έγραψε τον 19ο αιώνα ένα οξύ, οργισμένο, ανατρεπτικό και ταυτόχρονα σοφό, γλαφυρό και με υποδόριο χιούμορ δοκίμιο (που εκδόθηκε μετά θάνατον) υπό τον εύγλωττο τίτλο "Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο", που αυτοσυστήνεται ως εγχειρίδιο επικράτησης έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου σε μια αντιπαράθεση. "Εριστική διαλεκτική" έγραψε ο ίδιος ο Σοπενχάουερ, συγκαλύπτοντας έτσι κάθε ειρωνικό τόνο, "είναι η τέχνη του να λογομαχεί κανείς - και να λογομαχεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπερασπίζεται επαρκώς τις θέσεις του, είτε έχει δίκιο είτε άδικο". Και σαν να ήθελε να διαβεβαιώσει τους αναγνώστες του ότι το εννοούσε ειλικρινά αυτό, πρόσθεσε: "Σε μια αντιπαράθεση, πρέπει να αγνοήσουμε την αντικειμενική αλήθεια, ή μάλλον να την εκλάβουμε ως μια τυχαία συγκυρία, και να επικεντρωθούμε μόνο στην υπεράσπιση της θέσης μας και στην αντίκρουση της θέσης του αντιπάλου".

Ασφαλώς, η αληθινή πρόθεση του Σοπενχάουερ ήταν να επιστήσει την προσοχή των αναγνωστών του στα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι υπόλοιποι, είτε πρόκειται για πολιτικούς είτε για δημοσιογράφους, διαφημιστές, εμπόρους. Προφασιζόμενος ότι διδάσκει τη "στρεψοδικία" (όπως χαρακτήρισε αργότερα ο ίδιος τη ρητορική), στην πραγματικότητα δίδαξε πώς να την αναγνωρίζει κανείς και, κατ' επέκταση, πώς να την αντιμετωπίζει. Αυτό το δηκτικό μικρό έργο παραμένει ακόμη και σήμερα ένα πολύτιμο εργαλείο για το σκοπό αυτό.




Συχνά λέμε ότι οι σημερινοί νέοι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική. Αλλά, τι μαθαίνουν σήμερα οι νέοι από πολιτική; Πέρα από τα σκάνδαλα που κυκλοφορούν στον Τύπο, τις τρικλοποδιές που το ένα κόμμα βάζει στο άλλο και τα ουτοπικά κηρύγματα των δημαγωγών, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουν. Στο βιβλίο αυτό τίθενται με απλό τρόπο, αλλά και με δυναμισμό, τα βασικά ζητήματα που αφορούν την πολιτική σκέψη, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο: τι σημαίνει η πολιτική ελευθερία, ποιες είναι οι μορφές ισότητας, ποια αλληλεγγύη μπορεί να επιδιωχθεί… Ο Φερνάντο Σαβατέρ μάς μιλάει για τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τις οργανωμένες κοινωνίες, αλλά και για άμεσα ζητήματα όπως ο μιλιταρισμός, η οικολογία, η πολιτική διαφθορά, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός κτλ. Επιπλέον, η έκδοση αυτή ενσωματώνει έναν πολύ σύγχρονο πρόλογο κι ένα πρωτότυπο πολιτικό λεξικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου