Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ο Χέλμουτ Νιούτον στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών!



Εικοσιένα έργα του διάσημου Γερμανού φωτογράφου Χέλμουτ Νιούτον(1920-2004) φιλοξενούνται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 13 Οκτωβρίου. Οι φωτογραφίες του Νιούτον που αναπαριστούν γυμνές γυναίκες χαρακτηρίζονται από έντονη προκλητικότητα, ακραίο ερωτισμό και αυθάδεια.  Το αισθησιακό γυμνό είναι μάλλον λέξη άγνωστη για τον διάσημο φωτογράφο, αυτό είναι το πρώτο που θα αντιληφθεί κάποιος όταν μπει στον χώρο όπου φιλοξενούνται τα γυμνά του.
Οι επισκέπτες της Έκθεσης είτε είναι ανυποψίαστοι είτε ενημερωμένοι για το τι πρόκειται να δουν αναμφίβολα θα σοκαριστούν αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα της επιμελήτριας Μαριλένας Καρρά «μπαίνοντας στη αίθουσα  βλέπεις να περπατούν κατά πάνω σου τέσσερις γυναίκες σε ένα φωτογραφικό δίπτυχο ύψους δύο μέτρων στο ένα μέρος γυμνές και στο άλλο ντυμένες».
 Το βιντεάκι που προβάλλεται στην αίθουσα που φιλοξενεί τα έργα του Γερμανού φωτογράφου το οποίο σκηνοθέτησε με την βοήθεια της γυναίκας του  αποδεικνύει  την ιδιαίτερη και εμμονική σχέση του Νιούτον με την June. Η June ήταν τα πάντα για εκείνον η συνεργάτιδα, η μούσα, η μάνατζερ, η γυναίκα, η μητέρα του. Αντίθετα οι σχέσεις με τα μοντέλα του χαρακτηρίζονταν από έντονη αδιαφορία και κυνισμό. Αδιαφορούσε για την κούραση τους ύστερα από μια πολύωρη και εξαντλητική φωτογράφηση. Ακόμα και τα συναισθήματά τους του ήταν ενοχλητικά.
Τα εικοσιένα έργα του Νιούτον που φιλοξενούνται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και περιβάλλονται από την αινιγματική προσωπικότητά του αξίζει ο καθένας να τα δει αφήνοντας όμως τις αναστολές και τον συντηρητισμό του έξω από την αίθουσα. Απλά απολαύστε την εμπειρία……

Τιμή εισιτηρίου: 8€/ 4€μειωμένο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου