Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: 560 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ

Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου του 1453 όταν η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. 

Σήμερα 560 χρόνια μετά η Κωνσταντινούπολη παραμένει μια πόλη αρχοντική, ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό. Η σφραγίδα των διάφορων λαών που έζησαν εκεί έχει μείνει ανεξίτηλη μέχρι σήμερα και η πόλη των 17 εκατομυρίων κατοίκων μαγεύει από την πρώτη στιγμή κάθε ταξιδιώτη!

Μέσα από το βιβλίο - οδοιπορικό του Αλεξανδρου Μασσαβέτα "Κωνσταντινούπολη η πόλη των απόντων" ανακαλύπτουμε την  Κωνσταντινούπολη των "άλλων" των Ελλήνων, των Λεβαντίνων, των Εβραίων, των Αρμενίων, των Ρώσων. Εκείνων που έζησαν στον τόπο αυτόν για χιλιετίες και σφράγισαν το αστικό τοπίο και την κουλτούρα του, αλλά σήμερα λάμπουν πια διά της απουσίας τους.Σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας συνδέει τον γεμάτο ζωή σημερινό κόσμο των συνοικιών της Πόλης με εκείνο των ιστορικών κατοίκων τους. Αφήνει πίσω τη νοσταλγία και τη μελαγχολία, παραδίνεται στη μαγεία της σημερινής Πόλης. Αφήνεται στη χαρά της ανακάλυψης, αγαπά τους μικρόκοσμους που συναντά και τους κατοίκους τους, βιώνει την αγωνία του επερχόμενου τέλους τους. Το τέλος έχει, αυτήν τη φορά, τη μορφή προγράμματος "αστικής εξυγίανσης" - νέος συρμός, κύμα που σαρώνει την Κωνσταντινούπολη, καταστρέφοντας συνοικίες, μνημεία, ζωές, επαγγέλματα και συνήθειες αιώνων.


Για όσους προτιμούν τα μυθιστορήματα το "Άγιοι και δαίμονες - Εις ταν Πόλιν" του Γιάννη Καλπούζου είναι ένα επικό  μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη με την περιπετειώδη ζωή των ηρώων του, την ατμόσφαιρά του, τη χειμαρρώδη γλώσσα του, το συναίσθημα, τον στοχασμό, τις αστείες καταστάσεις και την ολοζώντανη αναπαράσταση της εποχής εκείνης.

Μυθοπλασία και πραγματικότητα συνυφαίνονται στο υφαντό της Πόλης από το 1808 ως το 1831. Καθημερινή ζωή, έρωτες, δυνατές φιλίες, πλούτη, φτώχεια, οραματιστές, συμμορίες των δρόμων, χασικλήδες, δερβίσηδες, γενίτσαροι· αρνησίθρησκοι, κρυπτοχριστιανοί, δεισιδαιμονίες, ερωτικά ξόρκια, χαμένα όνειρα, οι γυναίκες στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού· πυρκαγιές, παζάρια, βεγγέρες, καπηλειά των 1000 τ.μ., η τρομερή φυλακή του Μπάνιον, το μπουντρούμι και η αστυνομία του Πατριαρχείου· κοινά σχολεία, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, ερωμένες Πατριαρχών, λεσβίες, αρώματα, λάσπες, βασανιστήρια, πανούκλα· προεπαναστατική περίοδος, Φαναριώτες, συνωμοσίες, μυστικές εταιρείες, προδότες, μισαλλοδοξία, οι σφαγές στην Πόλη το 1821· Ρωμιοί, Οθωμανοί, Αρμένιοι, Φράγκοι, Εβραίοι. Κι ακόμα Πόντος, Χίος, Δραγατσάνι, Μανιάκι, Αλεξάνδρεια. 

Ο Γιάννης Καλπούζος μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του μας γεμίζει μαγευτικές εικόνες από την μακρινή εκείνη εποχή της Κωνσταντινούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου