Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Μιλώντας με έναν αγανακτισμένο νέο για τις επαναστάσεις-τεχνολογικές και άλλες


Ο Νίκος Δήμου, αρθογράφος και συγγραφέας, μιλά σε έναν αγανακτισμένο νέο προσκαλώντας μας σε μία «αλλιώτικη επανάσταση» με το νέο του βιβλίο, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε. Ο συγγραφέας μέσα από την συνομιλία του με τον νέο αποδεικνύει πως η πρώτη επανάσταση που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η τεχνολογική. Εμβαθύνοντας στα διάφορα  κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα την παρούσα στιγμή (έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, κακοδιοίκηση, σπατάλη, φοροδιαφυγή, αδιαφάνεια και καθημερινή ταλαιπωρία) υποστηρίζει ότι όλα θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα αν η νεότερη τεχνολογία εφαρμοζόταν σε διάφορους τομείς χωρίς φόβο. Η καθολική εφαρμογή όμως της τεχνολογίας προϋποθέτει βούληση καθ τεχνογνωσία, πράγματα δύσκολα όταν στις καίριες θέσεις οι άνθρωποι που παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις είναι ψηφιακά αναλφάβητοι, τεχνοφοβικοί και αδρανείς. 



O Συγγραφέας 

Αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς Έλληνες συγγραφείς, καθώς έχει εκδώσει περίπου 60 βιβλία. Γνωστότερα είναι συνοπτικά βιβλία του όπου αναλύει και κρίνει την ελληνική πραγματικότητα: Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας, Οι Νέοι Έλληνες, Η Χαμένη Τάξη, Απολογία ενός Ανθέλληνα, κ.α. Από τα πεζά έργα του αναφέρουμε ενδεικτικά τα Παρ' όλα αυτά, Μικρά Βήματα, Το Ημερολόγιο του Καύσωνα και Τολμηρές Ιστορίες.
Περισσότερο στοχαστικά είναι τα έργα του "Ο Έλληνας Βούδδας", "Το Απόλυτο και το Τάβλι" και Τρίπτυχο: Επικοινωνία, Αγάπη, Ελευθερία.
Παράλληλα έχει εκδώσει τα ποιητικά βιβλία, Το Βιβλίο των Γάτων και Ποιήματα 1950-1990.
Στο έργο του περιλαμβάνονται ακόμα δοκίμια ("Προσεγγίσεις", "Οδυσσέας Ελύτης", "Τα Πρόσωπα της Ποίησης", "Η Τέλεια Διαδρομή", "Ψηφιακή Ζωή", "Από την Πορνογραφία στα Κόμικς") αλλά και αυτοβιογραφίες (Από την Μιχαήλ Βόδα στην Σύρου", "Από την οδό Ρήνου στην Ες Στράσε", "Οδός Γαλήνης", "Οι Δρόμοι μου").
'Έχει δημοσιεύσει μεταφράσεις ποιημάτων από αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, λατινικά κι έχει επίσης μεταφράσει τις "Φωνές του Μαρακές" του Elias Canetti.
Καταπιάστηκε με τη φωτογραφία με δύο φωτογραφικά άλμπουμ και τρεις εκθέσεις φωτογραφίας.
Τελευταίως εκφραζόταν μέσα από το προσωπικό του blog, επικοινωνώντας με αναγνώστες των κειμένων που αναρτούσε. Εκτός από την προσωπική ιστοσελίδα του (στήλη "Επίκαιρα"), αρθρογραφεί στην εφημερίδα LIFO.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου