Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΑΡΙΑ"


Ο νεαρός Έλληνας διπλωμάτης Στέφανος Μαυροειδής επιστρέφει από το Λονδίνο στην Ελλάδα του Μεταξά. Μια μυστηριώδης υπόθεση εξαφάνισης θα τον φέρει σε επαφή με τη βρετανική αρχαιολογική κοινότητα. Ερωτεύεται την Aγγλο-Γαλλίδα αρχαιολόγο Ρόζμαρι Λεμπλάν και περνά μαζί της τους τελευταίους μήνες αμεριμνησίας στο περιθώριο των ανασκαφών στις Μυκήνες αλλά και του πολέμου που πλησιάζει με γοργά βήματα. Η διαφυγή τους στη Μέση Ανατολή τον Απρίλιο του ’41 θα τους οδηγήσει σ’ ένα θερμοκήπιο ειρήνης, το Κάιρο.
Ο Στέφανος θα ζήσει από κοντά τη νοσηρή πολιτική ατμόσφαιρα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας που κυοφορεί την εθνική τραγωδία του Εμφυλίου. Ταυτόχρονα όμως εκείνος και η Ρόζμαρι αντιμετωπίζουν την πρόκληση μιας μυστικής αποστολής στην κατεχόμενη Ελλάδα με σκοπό την προστασία των ελληνικών αρχαιοτήτων…
Ένα μυθιστόρημα για τον παλιό κόσμο, που χάθηκε μέσα σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους, και για τη μικρή ιστορία των απλών ανθρώπων που γράφεται στη σκιά των μεγάλων γεγονότων.

Διαβάστε αποσπάσματα από το βιβλίο
«Ο πόλεμος ήρθε με την δύναμη του ανέμου και σκόρπισε τις αναμνήσεις των τελευταίων μηνών χωρίς να κάνει διακρίσεις. Τόσα σημαντικά πράγματα συνέβησαν εσχάτως στο φάσμα του παγκόσμιου ολέθρου. Θραύσματα ονείρου που εξατμίστηκαν όταν το κακό μας έβγαλε απότομα από την πλάνη μιας ανεπίτρεπτης μακαριότητας και εμείς ατενίσαμε τα δύσκολα χρόνια που ορθώνονταν μπροστά μας ψελλίζοντας με την αμηχανία ενός δικτάτορα: «Eh, bien, c’est la guerre!». Οι σειρήνες εκείνης της Δευτέρας ήχησαν σαν προανάκρουσμα θανάτου και όπως κανείς λίγο πριν πεθάνει βλέπει να ξετυλίγεται μπροστά του όλη η ζωή με την ακρίβεια κινηματογραφικής ταινίας, έτσι παρέλασαν στην μνήμη μας στιγμιότυπα από τα χρόνια της ειρήνης που τώρα ξεψυχούσε. Την προηγούμενη ημέρα, Κυριακή 27 Οκτωβρίου, τίποτα δεν προοιωνιζόταν την συμφορά. Αφύσικη ζέστη, είπαν πως το θερμόμετρο σκαρφάλωσε τους 28 βαθμούς- το άκουσε η Αγιούλα στο ραδιόφωνο. Ο κόσμος είχε βγει για περίπατο στο Ζάππειο και στα ζαχαροπλαστεία της πλατείας Συντάγματος γινόταν το αδιαχώρητο. Ευυπόληπτοι κύριοι διάβαζαν τα κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων στη λιακάδα μπροστά στον αχνιστό καφέ στρίβοντας αμέριμνα το μουστάκι τους.  Ανδρικά και γυναικεία καπέλα κάθε λογής σκίαζαν τα ξεκούραστα πρόσωπα της ευγενούς αθηναϊκής πελατείας (σελ.165-166).

«Την μέρα η Αλεξάνδρεια είναι της ειρήνης, τη νύχτα όμως γίνεται του πολέμου, μας είπε ο θείος Λεωνίδας. Την ίδια στιγμή ο Αιγύπτιος οδηγός έκλεινε με τη χερούκλα του το πορτμπαγκάζ με πάταγο σκεπάζοντας τα λόγια του. Ύστερα ήρθε και κάθισε στη θέση του οδηγού. Εύσαρκος, κουστουμαρισμένος, με μουστακάκι και μεγάλα μάγουλα  αντάλλαξε δύο φράσεις στα αραβικά με τον θείο και έβαλε μπρος (σελ.251)….Από την μέρα που εγκατέλειψα την Αθήνα αισθανόμουν ότι έτρεχα να γλιτώσω από ένα τρομερό θηρίο που με κυνηγούσε. Στο ταξίδι μου από την Αλεξάνδρεια έως εδώ σαν να έχασε τα ίχνη μου και δεν το άκουγα να βρυχάται πια τα βράδια πάνω από το κεφάλι μου. Έζησα έπειτα από τόσους μήνες την πρώτη νύχτα ειρήνης σένα κατάφωτο σκηνικό, κάτω από έναν ουρανό που ξανάγινε φιλικός (σελ. 261)……Ένα μικρό άλμα στη γεωγραφία και ο κόσμος αλλάζει στα μάτια σου. Δεν χρειάζεται να ζεις πια τις νύχτες σου σε θεοσκότεινες πόλεις που κρύβονται από τον ίδιο τους τον ουρανό, ούτε να περνάς μέρες ολόκληρες κρατώντας την ανάσα σου μπροστά σε γεγονότα που ανατρέπουν άγρια την καθημερινότητα της ειρήνης. Τι και αν γινόταν πόλεμος κάπου αλλού? Στο Κάιρο όλα στροβιλίζονταν στην δίνη μιας κινηματογραφικής ψευδαίσθησης. Στα πολυτελή ξενοδοχεία και στα Café της πόλης μια πολυεθνική κοινωνία πλούτου και αριστοκρατίας συνέχιζε να δίνει την δική της παράσταση (σελ.268)

Δείτε εδώ το βιβλίο στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ κ.ά. Το “Μέρες Αλεξάνδρειας”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, εκδόθηκε πρόσφατα στα γαλλικά σημειώνοντας τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε τιμήθηκε με το Prix Mediterranée Étranger. Κυκλοφορεί επίσης στα ισπανικά, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα αραβικά. Ο Δημήτρης Στεφανάκης τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 και ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου