Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ: "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ"



Το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ 1945-1990» του Μανώλη Νταλούκα πρόκειται για το μοναδικό βιβλίο που επιδίδεται λεπτομερώς στην περιγραφή της εξέλιξης της νεανικής κουλτούρας στην Ελλάδα από το τέλος της γερμανικής Κατοχής μέχρι τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου. Για πρώτη φορά βρίσκονται συγκεντρωμένα τα πιο αξιόλογα δείγματα του μεταπολεμικού νεανικού φαινομένου του επονομαζόμενου κλασσικού ροκ το  οποίο καλύπτει μία περίοδο 45 ετών. Το γλαφυρό κείμενο του Μανώλη Νταλούκα στηρίζεται σε σπάνια ντοκουμέντα και σε περισσότερες από 300 φωτογραφίες που εικονογραφούν την θαυμάσια περιπέτεια της νεότητας.
Στο βιβλίο του αναλύει το ροκ φαινόμενο σε συνάρτηση με την πολιτική ιστορία και εξιστορεί τις χρονικές περιόδους πριν από το 1960, οι οποίες μέχρι τώρα δεν συνυπολογίζονται στην καταγραφή του ροκ φαινομένου. Το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ» δεν αποτελεί μία ακόμα καταγραφή των μουσικών συγκροτημάτων και ακριβώς εδώ έγκειται η πρωτοτυπία του, η μουσική θεωρείται από τον συγγραφέα ως ένα υποσύνολο του φαινομένου. ΄Ετσι, τα σημαντικότερα προϊόντα της νεανικής έκφρασης (ζωγραφική, τραγούδι, ποιήματα, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφος ακόμη και γλυπτική) αναλύονται στο βαθμό που επηρέασαν ή εξέφρασαν την εποχή τους.
Νεανικά κινήματα που έμειναν στην ιστορία και για τα οποία ερίζουν ακόμα και σήμερα οι «ιστορικοί των κομμάτων», στο βιβλίο του Νταλούκα θεωρούνται ως εξαιρετικές εκδηλώσεις της αυτόνομης νεότητας και συνεπώς κορυφαίες εκδηλώσεις του ροκ στην  Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου