Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ



Ο εγκέφαλός µας δεν είναι αλάνθαστος, καθόλου μάλιστα. Άλλωστε, µας οδηγεί συχνά, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, σε λανθασμένες εκτιμήσεις και σε κακές αποφάσεις στην επαγγελματική ή στην προσωπική µας ζωή. Σ’ αυτό το μοναδικό βιβλίο, που διαβάζεται πλέον από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ο Ρολφ Ντοµπέλλι μας μαθαίνει, σε 52 σύντομα κείμενα µε έξυπνα παραδείγματα, να εντοπίζουμε και να αποφεύγουμε τις «γνωστικές πλάνες», αυτές τις παγίδες του μυαλού στις οποίες όλοι κινδυνεύουμε να πέσουμε κάθε στιγμή.

• Γιατί υπερεκτιµούµε συστηματικά τις ικανότητες και τις γνώσεις µας;
• Γιατί λέμε πάντα «ναι» στους συμπαθητικούς ανθρώπους;
• Γιατί προτιμάμε να έχουμε ένα εσφαλμένο σχεδιάγραμμα πόλης παρά κανένα σχεδιάγραμμα;…

Πάρτε μία γεύση από το νέο βιβλίο του Ρολφ Ντομπέλλι
Το σόφισμα του παίχτη- Γιατί δεν υπάρχει δύναμη εξισορρόπησης της τύχης
«Το Καλοκαίρι του 1913 στο Μόντε Κάρλο συνέβη  κάτι απίστευτο. Όλοι είχαν μαζευτεί γύρω από το τραπέζι της ρουλέτας και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Η μπίλια είχε σταματήσει 20 φορές συνεχώς στο μαύρο. Πολλοί παίχτες έσπευσαν να επωφεληθούν από την ευκαιρία και πόνταραν στο κόκκινο. Αλλά, για άλλη μια φορά το μαύρο είχε την τιμητική του. Πλήθος καινούριων παιχτών μαζεύτηκαν γύρω από το τραπέζι και πόνταραν στο κόκκινο. Αλλά πάντα έβγαινε το μαύρο. Ξανά και ξανά. Μετά από 27 φορές η μπίλια σταμάτησε επιτέλους στο κόκκινο. Ώσπου να έρθει η στιγμή εκείνη όμως, οι παίχτες είχαν χάσει ήδη τα εκατομμύρια τους. Είχαν καταστραφεί. 
Ο μέσος δείκτης ευφυΐας των μαθητών μιας μεγάλης πόλης είναι 100. Για τις ανάγκες μιας μελέτης, παίρνετε ένα τυχαίο δείγμα 50 μαθητών. Το πρώτο παιδί που ελέγχεται έχει IQ 150. Πόσο θα είναι το μέσο IQ των 50 μαθητών σας? Οι περισσότεροι στους οποίους θέτω αυτό το ερώτημα μου απαντούν «100». Σκέφτεστε ότι θα δημιουργηθεί αναγκαστικά μια ισορροπία ανάμεσα στον πανέξυπνο μαθητή που μόλις ελέγξατε και σε έναν ηλίθιο μαθητή με IQ 50 (ή δύο μαθητές με IQ75). Πράγμα σχεδόν απίθανο με ένα τόσο περιορισμένο δείγμα. Πρέπει να υπολογίσετε ότι οι υπόλοιποι 49 μαθητές θα αντιστοιχούν στο μέσο όρο του πληθυσμού, δηλαδή θα έχουν IQ 100. Σαράντα εννιά φορές IQ 100 και μία φορά IQ 150 δίνουν ένα μέσο όρο ΙQ101 για το εν λόγω δείγμα. 
Τα παραδείγματα του Μόντε Κάρλο και των μαθητών δείχνουν ότι οι άνθρωποι πιστεύουν στη δύναμη εξισορρόπησης της τύχης. Είναι αυτό που λέμε το σόφισμα του παίχτη. Αλλά δεν υπάρχει δύναμη εξισορρόπησης για τα τυχαία γεγονότα. Μια μπίλια δεν μπορεί να θυμηθεί πόσες φορές σταμάτησε στο μαύρο. Ένας φίλος μου καταχωρίζει όλα τα νούμερα του λόττο που έχουν κερδίσει σε έναν μεγάλο πίνακα. Και συμπληρώνει το δελτίο του συμπληρώνοντας τα νούμερα που κληρώθηκαν πιο σπάνια. Δυστυχώς, αυτή η κοπιαστική δουλειά δεν του χρησιμεύει σε τίποτα. 

Κριτικές 
«Μετά την ανάγνωση του βιβλίου του Ρολφ Ντομπέλλι, θα αναθεωρήσετε πολλές σκέψεις και αντιλήψεις που μέχρι σήμερα ήταν δεδομένες για την ζωή σας»

«Ο Ρολφ Ντόμπελλι με την αμεσότητα και την απλότητα του λόγου του θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι οι σκέψεις σας δεν είναι αλάνθαστες, καθώς ο εγκέφαλός μας πολλές φορές μας οδηγεί σε πλάνες»

Δείτε το βιβλίο στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου