Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΑΓΡΙΜΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΧΕΡΤΑ ΜΥΛΕΡ


Έξι είναι οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος της τιμημένης με Νόμπελ συγγραφέως Χέρτα Μύλερ. Όλη η πλοκή εκτυλίσσεται  στο στενό και αντιδικτατορικό πλαίσιο την εποχή του Τσαουσέσκου και της Σεκουριτάτε στην Ρουμανία. 
  Μία φτωχή φοιτήτρια από μια επαρχία του νότου, η οποία εκδίδεται για να μπορέσει να επιβιώσει και βρίσκεται νεκρή. Τρεις φοιτητές –θύματα του αμείλικτου δικτάτορα.  Μια γυναίκα, πράκτορας της πανίσχυρης Σεκιουριτάτε, της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος. Και τέλος, η ίδια η αφηγήτρια, η οποία κάνει μια ανασκόπηση στα παιδικά της χρόνια, σε μια φτωχή επαρχία της χώρας όπου κυριαρχεί η κατάρρευση και η παρακμή. Το νέο μυθιστόρημα της Χέρτα Μύλερ περιέχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία καθώς η συγγραφέας έζησε στα ταραγμένα χρόνια του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού και έπεσε αναπόφευκτα θύμα της λογοκρισίας του ρουμανικού καθεστώτος.  Ο φόβος, η αντίσταση, η φιλία, ο έρωτας στα χρόνια των απολυταρχικών καθεστώτων περιγράφονται με λιτά και συμβολικά. 


Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Χέρτα Μίλερ γεννήθηκε στο Νίτσκιντορφ, ένα μικρό γερμανόφωνο χωριό της δυτικής Ρουμανίας. Σπούδασε ρουμανική και γερμανική φιλολογία, εργάστηκε ως μεταφράστρια σε βιομηχανία, αλλά απολύθηκε ακριβώς επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Σεκουριτάτε. Το πρώτο της βιβλίο το εξέδωσε εκεί, στη Ρουμανία, το 1982, λογοκρίθηκε όμως από το καθεστώς και τελικά εκδόθηκε, δύο χρόνια αργότερα, στη Γερμανία. Το 1987, δύο χρόνια πριν από την κατάρρευση του καθεστώτος Τσαουσέσκου, εγκατέλειψε τη Ρουμανία και βρέθηκε στο Βερολίνο όπου και ζει. Tο 2009, τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ για την ποιητικότητα και την αμεσότητα της γραφής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου