Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

"Μήδεια" Θέατρο- Βιβλίο



Η τραγωδία του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 431 π.Χ., πραγματεύεται την τελευταία πράξη της παθιασμένης σχέσης του Ιάσονα με τη Μήδεια, με τον Ιάσονα να αποφασίζει να την εγκαταλείψει για τα μάτια μιας άλλης γυναίκας και την παρατημένη Μήδεια να τον εκδικείται με τον πιο σκληρό τρόπο: τη δολοφονία των παιδιών τους.
Η "Μήδεια" είναι ένα αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας   από το οποίο αντλούν έμπνευση πολλοί σύγχρονοι θεατρικοί συγγραφείς, καθώς η δραματική ένταση που χαρακτηρίζει το έργο, η τολμηρή παρουσίαση των δύο κύριων προσώπων του και το θέμα της διαμάχης ανάμεσα στα δύο φύλα αναδεικνύουν τη «Μήδεια» σε ένα σύγχρονο δράμα. Πυρήνας του έργου είναι η σύγκρουση ανάμεσα στη Μήδεια και στον Ιάσονα, στην εγκαταλειμμένη σύζυγο και στον επίορκο άντρα της. Η ηρωίδα παρουσιάζεται ως ένας χαρακτήρας αγέρωχος και παράφορος, εντελώς ανεξέλεγκτος στην αγάπη και στο μίσος. Στη φλεγόμενη πορεία της στη ζωή αφήνει πίσω της συντρίμμια. Απέναντι στο φλογερό πάθος της Μήδειας στήνεται ο ψυχρός χαρακτήρας του Ιάσονα. Ο ποιητής στο έργο αυτό φιλοτεχνεί τα πορτρέτα των δύο αυτών ακραίων χαρακτήρων με λεπτές πινελιές και ανιχνεύει την άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής κάτω από έναν καινούργιο φωτισμό.


Εμπνευσμένος από το ομόνυμο έργο ο  Σπύρος Α. Ευαγγελάτος σκηνοθετεί για δεύτερη φορά το έργο, κάτω από μια ιδιαίτερη συνθήκη: η παράσταση ανεβαίνει με αποκλειστικά ανδρική διανομή και πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη. Με αυτή την παράσταση ανοίγει φέτος ο κύκλος των φετινών Επιδαυρίων. «Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στηρίζεται “μορφολογικά” σε κάποιες αρχές των παραστάσεων της αρχαιότητας: ανδρική παρουσία σε όλους τους ρόλους (και στον Χορό) και μάσκες. Ασφαλώς τα τεκμήρια αυτά λειτουργούν εντελώς διαφορετικά σήμερα», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Οι θεατές λοιπόν  που θα βρεθούν στις 5 και 6 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ή σε κάποιον από τους υπόλοιπους σταθμούς της περιοδείας της «Μήδειας», θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια κάθε άλλο παρά συμβατική παράσταση.


Οι συντελεστές της παράστασης: 

Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Αναστασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστιάννα Μαντζουράνη 

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου.

Κορυφαίοι- Χορός: Τάσος Αλατζάς, Νίκος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δημήτρης Καραβιώτης, Σταύρος Καραγιάννης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Παντελής Φλατσούσης, Γεράσιμος Σκαφίδας. 



Ευρυπίδης (480-406 π.Χ.) καταγόταν από τον Αθηναϊκό δήμο της Φλύας. Παρακολούθησε τις διδασκαλίες του Αναξαγόρα, του Πρόδικου και του Πρωταγόρα, και συνδέθηκε φιλικά με τον Σωκράτη. Για πρώτη φορά πήρε μέρος σε δραματικό αγώνα το 455 π.Χ., και από τότε δίδασκε τακτικά μέχρι τον θάνατό του. Άνθρωπος μάλλον εσωστρεφής και αυστηρός, δεν ευτύχησε στην προσωπική ζωή του. Κατά τα τελευταία χρόνια του εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία, προσκαλεσμένος από τον βασιλιά Αρχέλαο, και εκεί πέθανε.
Στο έργο του αντικατοπτρίζεται το κλίμα της εποχής, με την έντονη επίδραση της σοφιστικής, την αμφισβήτηση και την αναζήτηση των θείων και των ανθρώπινων. Ο Ευριπίδης, ο από σκηνής φιλόσοφος, απεικόνισε την τραγικότητα των εσωτερικών συγκρούσεων και απέδωσε μοναδικά την ποικιλία των ψυχικών παθών και τις διακυμάνσεις της συνείδησης. Οι νεωτερισμοί του, στη μορφή των έργων του και στις ιδέες που εξέφρασε, τον έκαναν συχνά στόχο επιθέσεων. Σώζονται δεκαεννέα δράματά του πλήρη και πολλά άλλα αποσπασματικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου